DESTILERIJA PIGMALION - EKO PLANTAŽE

PROIZVODNA LINIJA PIĆA SELEKCIJA PIGMALION

 

STARA ŠLJIVOVA PREPEČENICA

STARA-SLJIVOVICA-PREPECENICA

Šljivove prepečenice iz “Selekcije Pigmalion“, satkane su od zrelih, kvalitetnih plodova tradicionalnih rakijskih sorti šljiva: Požegače, Čačanske lepotice i Čačanske rodne. Da bi imala pravo da u budućnosti nosi epitet »Stara šljivova prepečenica«, svaki destilat šljivove prepečenice koji se koristi za kupažu,     stari u hrastovom buretu najmanje tri godine. Na taj način dobijamo šljivovu prepečenicu izuzetno dopadljivog ukusa, izuzetno harmoničnu, prijatnog mirisa voća koji se vremenom transformiše u vrlo prefinjenu aromu. To su razlozi zbog kojih su ove rakije već nekoliko puta nagradjivane zlatnim i velikim zlatnim medaljama, kako u Srbiji,  tako i van njenih granica.

RAKIJA OD KAJSIJE I STARA KAJSIJEVAČA

Kajsijevače iz linije pića “Selekcija Pigmalion“, proizvedene su od više sorti selekcioniranih kajsija, kako uz poštovanje tradicionalnog načina pečenja rakija u Srbiji, tako i najnovijih tehnoloških postupaka, i pod najsavremenijim kontroliranim uslovima. Sva ljubav i znanje uloženo u ove destilate, dali su nam rakiju vrhunskog kvaliteta i punog voćnog ukusa, sa finim cvetnim tonovima. Sve to je rezultiralo sa dve zlatne medalje Novosadskog sajma, a rakija od kajsije je proglašena apsolutnim šampionom ocene kvaliteta voćnih rakija na “CroAgro 2020“ u Zagrebu, ovog novembra.

JABUKOVAČA – TIP KALVADOS

JABUKOVACA

Jabukovača u tipu kalvadosa “Selekcija Pigmalion“, proizvedena je od soka više sorti jabuka prema tradicionalnom receptu za kalvados. Dobijeni destilat odležao je najmanje tri godine u kvalitetnim hrastovim buradima, u drvenoj zgradi, na plantaži lekovitog bilja “Eko plantaža“ u selu Tamnjanica. Ova rakija može se pohvaliti osvojenom velikom zlatnom medaljom na Novosadskom sajmu 2020.-te.

LIKER OD ORAHA

LIKER-OD-ORAHA

Liker od oraha je proizveden po starom porodičnom receptu, iz vremena kada je bio lek za stomak. Novom tehnologijom, kao i poštovanjem porodične tradicije, u godinu dana star destilat stavljamo zelene orahe, doradimo ih “po porodičnom receptu“, sunčanim danima i ružom vetrova u Tamnjanici, pa sve vratimo u hrastovu burad na još najmanje šest meseci, Na taj način dobijamo “melem“ za telo i  dušu,  više  puta  nagradjivani  liker,  kako  na  takmičenjima  u  Srbiji,  tako  i  u  inostranstvu.

DŽEMOVI OD ŠUMSKE BOROVNICE I ŠLJIVA

Naše domaćice su strpljivo brale najzrelije šumske borovnice, a zatim ih sladile medom koji “stvore“ predivne, vredne pčele, na našim poljima lekovitog bilja, te se tako dobija džem neponovljivog ukusa.
Malo krupnije voće može da znači da je posao manje mukotrpan – ali rezultat je jednak i kod šljiva…

DEZINFEKCIJSKO SREDSTVO SA LAVANDOM ILI MATIČNJAKOM

 

Koliko zbog korona virusa, toliko i zbog ličnog nezadovoljstva što su nam posle upotrebe postojećih dezinfekcijskih sredstava ruke bile neprijatno suve, proizveli smo naše dezinfekcijsko sredstvo sa 70% alkohola, 29% organsko proizvedenog hidrolata lavande ili matičnjaka, kao i sa 1% glicerina koji sprečava preterano sušenje ruku, a posle upotrebe ruke predivno mirišu na lavandu ili matičnjak. U prodaju plasiramo pakovanja bočica od 100 ml,  ili boca od jedan litar (1000 ml).

O „LAMAGO“ DOO – BELA PALANKA

DESTILERIJA „PIGMALION“, EKO PLANTAŽE – SELO TAMNJANICA

Firma Lamago DOO nalazi se u opštini Bela Palanka, sa sedištem u prelepom selu Tamnjanica. Pretežna delatnost nam je proizvodnja i prerada lekovitog bilja, sa površine od preko 40 hektara. Najzastupljenije kulture su lavanda, smilje i ruža, od kojih preradom dobijamo eterična ulja,    hidrolate  i  sušeno  lekovito  bilje.  Svi  naši  proizvodi  se  plasiraju  na  inostrana  tržišta.

U našoj destileriji „Pigmalion“ – eko plantaže Tamnjanica ostvarili smo zavidan kvalitet voćnih rakija, koje su na oceni kvaliteta u sklopu takmičenja „Najbolji 2020.“, osvojile po dve srebrne i dve zlatne medalje, kao i jednu veliku zlatnu medalju, a komisija nas je za vrlo visok kvalitet asortimana  prirodnih  voćnih  rakija  i  likera,  nagradila  Peharom  Novosadskog  sajma.

Sa vinima još nismo prisutni na tržitu, ali smo zbog idealnih uslova kojima se odlikuje regija sela Tamnjanice i šire okoline, zasadili i prve hektare vinograda, a u pripremi je da se iduće, 2021. godine, zasade i prvi voćnjaci šljiva i jabuka. Vrhunskim kvalitetom pažnju zavređuje i proizvodnja borovnice, kao  i  našeg  meda,  što  je  i  očekivano,  kada  se  uzme  u  obzir  lokalitet  i  netaknuta  priroda.

Neporecive lepote sela Tamnjanica, koje se nalazi u podnožju Svrljiških planina i Suve planine, okruženo plantažama lekovitog bilja površine 200 ha, koje ovde odlično uspeva zbog izuzetne ekološke sredine i ruže vetrova, podstakle su nas da planiramo i aktivnosti u sferi turizma. Još odranije, preko svog udruženja “Pigmalion”, organizujemo slikarske i vajarske kolonije, pa je tako zadnjih nekoliko godina Tamnjanica ugostila nekoliko stotina slikara, vajara i fotografa iz celog sveta, čija će dela krasiti zidove galerija i poznatih kolekcionara. Takvi sadržaji će samo zaokružiti našu već postojeću ponudu, u ovoj izuzetno zdravoj sredini. Turizam je ovde tek u začetku, ali broj turista koji već sada dolaze u naše selo je sve veći i veći, tako da činimo     napore da u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bela Palanka, budemo među prvima koji  će  stvoriti  potrebne  uslove  za  prihvat  gostiju  već  u  bliskoj  budućnosti.

DOBRO NAM DOŠLI U TAMNJANICU !

Lokacije