vinarija-grabak

BELA GOLUBICA

BELA GOLUBICA

Sorta
Proizvedeno od 60% Tamjanike dok je ostatak sadržaja od Italijanskog Rizlinga i Sauvignon Blanc-a.

Ukus
Vrlo komleksnog aromatskog sklopa sa širokim spektrom mirisnih nota tamjana, zove i mirisa  belog poljskog cveća. Odiše svežinom i osvaja prefinjenošću mirisa i ukusa.

Magična lokacija
Sa tri čarobne lokacije skupili smo sokove u jednu čašu za veliki užitak i zadovoljstvo ukusa  u svakom gutljaju. Vrnjačka Banja, Novo selo, Božurevac.

Nagrade
Bela Golubica je osvojila srebrne medalje u nastupu nagrađenom Peharom Novosadskog sajma  u sklopu 86. MPS-a u Novom Sadu, kao i  2020.  godine – nagrađenom Velikim Šampionskim peharom.

Uparivanje
Odličan izbor kada je u pitanju lagan aperitiv uz hladna predjela i lagana jela sa piletinom i ćuretinom.

Serviranje
Najbolje je servirati na temperaturi od 8 °C – 10 °C.

PLAVA PAUNICA

PLAVA PAUNICA

Sorta
Belo vino od sorte Sauvignon Blanc.

Ukus
Oštar, bockav i provokativan miris zove, ogrozda i koprive uz dobro uskladjene kiseline. Na ukusu prisutna aroma citrusa sa blagim mineralnim karakterom. Vino koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Magična lokacija
Regija izmedju tri Morave na pola puta između Trstenika i Jagodine, na samom vrhu nepristupačnog brda nazvanog Orlovac, nalazi se naš vinograd zasađen Souvignon-om Blanc kroz koji struji neprekidna ruža vetrova koja nam omogućava da dobijemo izvanredan kvalitet grožđa.

Naziv i nagrade
Grožđe Belog Sovinjona uzgajano sa mnogo pažnje, ljubavi i upornosti na brdovitim i provetrenim obroncima daje ovom vinu karakterističnu notu plave boje koju dobija u odsjaju na suncu po čemu         je i dobila naziv. Plava paunica je bila deo nastupa na oceni kvaliteta Novosadskog sajma, nagrađenog Velikim Šampionskim peharom.

Uparivanje
Preporučujemo vino uz jaču, intenzivniju hranu, poput masnijih, intenzivnijih kozjih sireva, morske i rečne ribe sa limunom i ruzmarinom, piletine ili ćuretine sa začinskim biljem.

Serviranje
Osetićete najbolje arome serviranjem na temperaturi od 8°C-10°C.

PRVA LASTA

Sorta
Rose od priznate srpske autohtone sorte prokupac.

Ukus
Aromatično vino sa izraženim voćnim ukusom i sa bogatim mirisom poljske ruže i originalnim bukeom punog ukusa u kome dominira aroma maline i vinogradarske breskve. Izuzetno meko, pitko i prijatno vino.

Magična lokacija
Na samo kilometar dalje od kompleksa Grabak na susednom brežuljku, par kilometara od centra čarobne Vrnjačke Banje raste prokupac od koga dobijamo naš roze.

Naziv i nagrade
Naš jedini rose među etiketama dobio je naziv po prvoj lasti jer baš kao i ona dolazi prvo, nakon samo dva meseca zrenja. Odlikuje je izuzetan kvalitet nagrađen u Novom Sadu zvanjem Šampiona      roze vina, u nastupu Vinarije Grabak koji je zasluženo nagrađen Velikim Šampionskim peharom.

Uparivanje
Rose je u modi zahvaljujuci nežnim i blago voćnim aromama koji se mogu kombinovati sa lakim predjelima, salatama, pastama i koristiti za aperitive na večerama sa prijateljima.

Serviranje
Servirati na temperaturi od 8°C – 10°C .

 

GRABAK PROKUPAC

GRABAK PROKUPAC

 

Sorta
Crveno vino od autohtone sorte grožđa prokupac

Ukus
Prokupac je sorta vinove loze koja se nameće svojim autentičnim mirisom i ukusom. Nežno, elegantno vino sa voćnim ukusom. Stil vina je prepoznatljiv, elegantan, uravnotežen i sa istrajnošću komleksnih aroma.

Magična lokacija
Naš vinograd star 40 godina na padini sa koje se pruža pogled do Jagodine i Kruševca na nadmorskoj visini od 500 metara i na zemljištu koje nema zemlje već samo kamen križavac, raste naš prokupac i u kombinaciji sa prokupcem koga odgajamo u samom kompleksu vinarije Grabak dobijamo naša dva vina Grabak Prokupac i Vivak Prokupac

Nagrade
Grabak Prokupac dobio je prestižnu nagradu na internacionalnom takmičenju Decanter World Wine Awords-u 2019 godine i srebrnu medalju na Novosadskom Sajmu iste godine, kada je osvojen                       i pehar Novosadskog sajma. Zlatnu medalju je osvojio na Novosadskom sajmu 2020. godine,                    kada  je  nastup  Vinarije  Grabak  zasluženo  nagrađen  Velikim  Šampionskim  peharom.

Uparivanje
Savršeno balansira svoj oštar snažno taninski ukus sa masnim i aromatičnim jelima.

Serviranje
Otkriva svoju magiju na temperaturi 18°C-20°C .

ĆUK MERLO

CUK MERLO

Sorta
Crveno vino od sorte grožđa Merlot

Ukus
Sa mirisom lepršavog karaktera za sobom ostavlja ukus koštičavog voća gde dominira crna zrela trešnja. Pitko ali robusne strukture u kome je veliki sklad adstrigentnih tanina i harmonične kiselosti. Komzumiranjem uoči se odlična podudarnost aroma voća u ustima sa mirisom koji se oseti na nosu.

Magična lokacija
Na brežuljku u samom kompleksu vinarije Grabak na kome se od vajkada gajila vinova loza raste naš merlo koji je zadovoljio i najizbirljivije evropske somalijere.

Nagrade
Ćuk Merlot je osvoio zlatnu medalju na internacionalnom takmičenju “Merlot e Cabernet Insieme”            u Bergamu 2019 godine. Isto priznanje, zlatnu medalju, osvojio je i u nastupu na Novosadskom sajmu 2020. godine, nagrađenom Velikim Šampionskim peharom.

Uparivanje
Zbog svojih karakteristika ovo vino se savršeno slaže sa svom hranom. Sa crvenim kao i kuvanim mesom, različitim sirevima i jelima sa umacima.

Serviranje
Pun doživljaj dobićete ako ovo crveno vino servirate na temperaturi od 18°C – 20°C.

SIVA VRANA

SIVA VRANA

Sorta
Crveno vino od sorte grožđa Cabernet Sauvignon.

Ukus
Vino kompleksnog mirisa i još kompleksnijeg ukusa. Preovladava šljiva sa primesama višnje  i  borovnice i nagoveštajem ljubičice. Punog tela sa prijatnim, zrelim taninima i sa dugom završnicom.

Magična lokacija
Padina iznad grabove šume u kompleksu vinarije posuta kamenom kao da ge je Morava izbacila                na vrh brda pa rasula po brdu u kombinaciji sa grožđem dobijenim sa pitomog brezuljka Božurevca      daje magicnu kombinaciju našim najnagrađivanijim vinima, Sivoj Vrani i Modrovrani.

Nagrade
Siva vrana osvojila je zlatnu medalju na internacionalnom takmičenju “Merlot e Cabernet Insieme”           u Bergamu 2019. godine, kao i na Novosadskom sajmu iste godine, kada je osvojen Pehar Novosadskog sajma. 2020. godine, „Siva vrana“ je osvojila zlatnu medalju, ali u nastupu za Veliki Šampionski pehar !

Uparivanje
Zahvaljujući svojoj zaobljenosti ovo vino dobro je kombinovati sa dinstanim mesom, pečenjem                     i roštiljem. Vino savršeno za posebne prilike.

Serviranje
Najbolje ističe svoje ukuse kada se servira na temperaturi 18°C – 20°C.

 

VIVAK PROKUPAC

VIVAK PROKUPAC

Sorta
Barikirano vino od authtone sorte prokupac.

Ukus
Karakteriše ga gusta taninska struktura potpomognuta svežinom i mnoštvom aroma brusnice i višnje. Vino proizvedeno samo u najboljim godinama od selekcionisanog groždja dopunjeno strasću, brigom     i pažnjom.

Magična lokacija
Naš vinograd star 40 godina na padini sa koje se pruža pogled do Jagodine i Kruševca na nadmorskoj visini od 500 metara i na zemljištu koje nema zemlje već samo kamen križavac, raste naš prokupac           i u kombinaciji sa prokupcem koga odgajamo u samom kompleksu vinarije Grabak dobijamo naša dva vina Grabak Prokupac i Vivak Prokupac

Barikirano vino
Vivak prokupac je vino koje odležava u buretu od hrastovine duže od 12 meseci, a zatim i u flaši. Kvalitet takvog postupka je na Novosadskom sajmu 2020. godine nagrađen zlatnom medaljom,                  a  ukupan nastup Vinarije Grabak – komisija je ocenila dodeljivanjem Velikog Šampionskog pehara.

Uparivanje
Prokupac treba kombinovati sa složenim jelima kao što su divljač, biftek i mesa pripremljena sa bogatim umacima.

Serviranje
Pravi doživljaj Vivka dobićete serviranjem na temperaturi od 18-20 stepeni

MODROVRANA

MODROVRANA

Sorta
Crveno vino od sorte grožđa Cabernet Sauvignon.

Ukus
Moćno, nepogrešivo, punokrvno vino, punih ukusa i mirisa koje odišu izvanrednom strukturom. Dominira ukus šljiva i crvenog bobičastog voća. Vino punog tela sa prijatnim taninima i duge završnice.

Magična lokacija
Padina iznad grabove šume u kompleksu vinarije posuta kamenom kao da ge je Morava izbacila na vrh brda pa rasula po brdu u kombinaciji sa grožđem dobijenim sa pitomog brezuljka Božurevca     daje magicnu kombinaciju našim najnagrađivanijim vinima, Sivoj Vrani i Modrovrani.

Nagrade
Modrovrana dobila je zlatnu medalju na internacionalnom takmičenju “Merlot e Cabernet Insieme” u Bergamu 2017 godine, bronzanu medalju na Decanter-u 2018 godine, kao i zlatnu medalju na Novosadskom Sajmu 2019 godine, kada je osvojen pehar Novosadskog sajma. Zlatnu medalju  je ponovo osvojio na Novosadskom sajmu 2020. godine, uz zasluženo osvojen Veliki  Šampionski  pehar.

Uparivanje
Uparivati sa jakim začinjenim jelima kao što su gulaš, divljač, rebarca sa barbecue sosom i jelima sa dimljenim mesom.

Serviranje
Pun doživaljaj Modrovrane dobićete ako je servirate na sobnoj temperaturi i to na 18°C – 20 °C.

 

Vinarija Grabak je preteča i sastavni deo – TURISTIČKOG KOMPLEKSA GRABAK.

Naša avantura je počela zaljubljenošću u vino, i ceo proces proizvodnje onog u čemu uživamo. Nakon otvaranja vinarije, želeli smo da napravimo mesto na kojem će moći uživati i drugi poštovaoci vina. Tako je nastala ideja o degustacionoj sali i bazenima okruženim grabovom šumom. Nakon određenog vremena poželeli smo da napravimo i mesto za odmor, rekreaciju i letnje osveženje. Tada nastaje turistički kompleks Grabak sa brvnarama u grabovoj šumi u kojima možete odsesti, sa teniskim terenom, odbojkom na pesku, četiri bazena od kojih su dva namenjena najmlađima.

Osim svih ovih sadržaja, u našoj ponudi su i BANJSKI SNOVI, naši apratmani u zgradi Šumadije, smešteni u samom centru Vrnjačke Banje – na samo 9 minuta hoda od turističkog kompleksa Grabak. U sklopu aparmana Banjski snovi nudimo Vam veći broj smeštajnih jednica za različiti broj posetilaca. Svaki apartman poseduje i terasu za jutarnju kaficu sa pogledom na grad.

Ostalo je samo da izaberete.

 

DOBRO NAM DOŠLI !

Ive Andrića 20G, Vrnjačka Banja, Vrnjačka Banja 36210, Srbija
Lokacije