Osnovana je 15. 01. 1954. god. rešenjem Izvršnog veća Republike Srbije kao reonska stanica za zaštitu bilja.

U prethodnih 55 godina bilo je više statusnih i vlasničkih promena, a danas je „Moravica“ privredno društvo gde vlasnička i upravljačka prava pripadaju Republici Srbiji.

Osnovni zadatak poljoprivredne stručne službe je unapređenje poljoprivredne proizvodnje, biljne i stočarske, na imanjima poljoprivrednih proizvođača i zadruga, uvođenje novih sorata hibrida poljoprivrednog bilja i rasa domaćih životinja kao i uvođenje savremene tehnologije u proizvodnju.

Službe PSS “Moravica” rade sve poslove u okviru registrovanih delatnosti, utvrđene Zakonima i po ovlašćenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao što su: stručna i zdravstvena kontrola nad proizvodnjom semena i sadnog materijala poljoprivrednog bilja, proizvodnja priplodnog materijala u stočarstvu, kontrola izvoza poljoprivrednih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih uverenja.

Područje rada Poljoprivredne stručne službe „Moravica“ Užice su područja opština Užice, Bajina Bašta, Kosjerić, Čajetina, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje koje pokrivaju površinu od 4.452 km2, imaju 374 naseljenih mesta u kojima živi oko 380.000 stanovnika i 25.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, 240.000 ha poljoprivrednog zemljišta od čega 48.000 ha oranica, 15.000 ha voćnjaka, i 177.000 ha livada i pašnjaka.

Područije našeg delovanja „Zlatiborski okrug“ je prirodnim uslovima, tradicijom i tržišnim interesima usmereno pre svega na stočarstvo i voćarstvo. Proizvodi našeg kraja kao što su: suvomesnati proizvodi, mlečni proizvodi, sušeno i zamrznuto voće, voćne rakije i seoski turizam su poznati i van granica naše zemlje. Rad naše službe se odvija po tačno utvđenim poslovima i zadacima i obavljaju ga 6 diplomiranih inžinjera poljoprivrede. Imamo i odgovarajuće poslovne i pomoćne prostorije, potrebnu labolatorijsku opremu, vozila i informacioni sistem.

Rad naše službe je podeljen po odsecima i to:
• Služba za zaštitu bilja
• Služba za ratarstvo
• Služba za voćarstvo
• Služba za stočarstvo

Kontakt informacije:
Dimitrija Tucovića 125, Užice, Užice, Centralna Srbija 31102, Srbija
LOKACIJA