Poljoprivredna savetodavna i stručna služba “Vranje”

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba “Vranje” radi sve poslove utvrđene Zakonom o Poljoprivrednoj službi Republike Srbije, Zakonom o stočarstvu, Zakonom o Zemljištu, Zakonom o semenu i sadnom materijalu, Zakonom o zaštiti bilja od biljnih bolesti štetočina i korova i drugim zakonskim propisima i podzakonskim aktima.

Služba radi i određene poslove po ovlašćenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao što su: stručna i zdravstvena kontrola nad proizvodnjom semena i sadnog materijala poljoprivrednog bilja , kontrola izvoza poljoprivrednih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih uverenja. Područje rada Poljoprivredne stručne službe Vranje su područje grada Vranja sa gradskom opštinom Vranjska banja, područja opština Bosilegrad, Surdulica, Vladičin Han, Trgovište, Bujanovac i Preševo koje pokrivaju površinu od 3520 km2, imaju 363 naseljena mesta u kojima živi oko 250.000 stanovnika i 60.000 poljoprivrednih gazdinstava, oko 200.000 ha poljoprivrednog zemljišta od čega 80.000 ha oranica, 7.000 ha voćnjaka, 1.500 ha vinograda i 110.000 ha livada i pašnjaka.

Sa aspekta prirodnih uslova, kako klimatskih tako i pedoloških, moguće je uspešno organizovati proizvodnju u svim oblastima poljoprivrede, a ovo područje je inače poznato po raznolikosti svoje poljoprivredne proizvodnje.

Rad naše službe se odvija po tačno utvđenim poslovima i zadacima i obavljaju ga diplomirani inženjeri poljoprivrede određenih smerova. Imamo i odgovarajuće poslovne i pomoćne prostorije, potrebnu laboratorijsku opremu, vozila i informacioni sistem.

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Vranje tokom cele godine pruža veliki broj saveta poljoprivrednim proizvođačima, što direktnim kontaktom (obilaskom – na poljoprivrednom gazdinstvu, telefonom kao i u službi), putem radionica, poseta oglednih farmi, udruženja, zadruga, putem održavanja tribina, predavanja, zimskih škola i medija (elektronskih i pisanih), lokalnih biltena i portala PSSS. Sve informacije iz oblasti poljoprivrede, kako stručne, tako i u vezi aktuelnih dešavanja u poljoprivredi – mera Agrarne Politike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije zainteresovani poljoprivredni proizvođači  mogu dobiti dolaskom u službu, na telefone savetodavaca i službe, e-mailom, SMS porukama ili na zvaničnom sajtu Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Republike Srbije www.psss.rs, odnosno sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije minpolj.gov.rs.

Poljoprivredna stručna služba “Vranje” radi sve poslove utvrđene Zakonom o Poljoprivrednoj službi Republike Srbije, Zakonom o stočarstvu, Zakonom o Zemljištu, Zakonom o semenu i sadnom materijalu, Zakonom o zaštiti bilja od biljnih bolesti štetočina i korova i drugim zakonskim propisima i podzakonskim aktima.

Služba radi i određene poslove po ovlašćenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao što su: stručna i zdravstvena kontrola nad proizvodnjom semena i sadnog materijala poljoprivrednog bilja, proizvodnja priplodnog materijala u stočarstvu, kontrola izvoza poljoprivrednih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih uverenja. Područje rada Poljoprivredne stručne službe Vranje su područje grada Vranja, područja opština Bosilegrad, Surdulica, Vladičin Han, Trgovište, Bujanovac i Preševo koje pokrivaju površinu od 3520 km2, imaju 363 naseljena mesta u kojima živi oko 250.000 stanovnika i 60.000 poljoprivrednih gazdinstava, oko 200.000 ha poljoprivrednog zemljišta od čega 80.000 ha oranica, 7.000 ha voćnjaka, 1.500 ha vinograda i 110.000 ha livada i pašnjaka.

Sa aspekta prirodnih uslova, kako klimatskih tako i pedoloških, moguće je uspešno organizovati proizvodnju u svim oblastima poljoprivrede, a ovo područje je inače poznato po raznolikosti svoje poljoprivredne proizvodnje.

Rad naše službe se odvija po tačno utvđenim poslovima i zadacima i obavljaju ga diplomirani inženjeri poljoprivrede određenih smerova, od kojih su 2 magistra. Imamo i odgovarajuće poslovne i pomoćne prostorije, potrebnu labolatorijsku opremu, vozila i informacioni sistem.

Rad naše službe je podeljen po odsecima i to:

  • Služba za zaštitu bilja
  • Služba za ratarstvo i povrtarstvo
  • Služba za voćarstvo i vinogradarstvo
  • Služba za stočarstvo
  • Laboratorija
Galerija slika
Kontakt informacije:
Marička 1, Vranje, Vranje, Centralna Srbija 17000, Srbija
LOKACIJA