Korak Do Veka

Izložba KORAK DO VEKA

Godina 2022. nije jubilarna za Novosadski sajam, ali je značajna kao godina „povratka“ Međunarodnog poljoprivrednog sajma u stare okvire novog, post-kovid perioda, po mnogo čemu teškog za ljude, privredu i celu planetu.

U toj i takvoj godini, Grad Novi Sad je Evropska prestonica kulture i oči javnosti usmerene su na bogate kulturne sadržaje koje žitelji i gosti Novog Sada imaju privilegiju da pogledaju.

S tom idejom i sa željom da prikaže značajno kulturno-istorijsko nasleđe sačuvano u institucijama i ustanovama kulture, Novosadski sajam objedinio je postavke Muzeja Vojvodine, odnosno Muzejskog kompleksa u Kulpinu i Muzeja „Žeravica“ iz Novog Miloševa, u kojima je sačuvan deo agrarnog nasleđe naših prostora i u kojima se štite od zaborava vrhunski primerci poljoprivredne mehanizacije, ali i drugih artefakata značajnih za poljoprivrednu prošlost.

Izložbu KORAK DO VEKA čine tri postavke – Iz zbirke poljoprivrednih mašina i Izložba kukuruza (Muzejski kompleks Kulpin – Muzej Vojvodine) i Pokretačka industrija XX veka (Muzej Žeravica) – kao svojevrstan uvod u narednu, 2023. godinu kada će se obeležiti 90 godina održavanja Međunarodnog poljoprivrednog sajma i 100-godišnjica zvaničnog postojanja Novosadskog sajma.

Istorija trajanja najstarije sajamske kuće u zemlji je vredno svedočanstvo razvoja i Novosadskog sajma i svih koji su u utkali sebe – i radom i učešćem na događajima koji su priređivani od 1923. godine, kada je održana Prva novosadska izložba u zgradi današnje Elektrotehničke škole, u Futoškoj ulici, 11. do 26. avgusta. Svakako najznačajnija jeste istorija trajanja Međunarodnog poljoprivrednog sajma koji „broji zvanične godine“ priređivanja od 14. marta 1931. godine kada je održana Izložba i sajam rasne stoke od kojeg datira istorija današnjeg međunarodnog poljoprivrednog sajma. Organizatori su bili Akcionarsko društvo za izložbe i sajam uzoraka u Novom Sadu i Savez poljoprivrednih udruženja Dunavske banovine.

Posvećenost Muzeja Vojvodine i Muzeja Žeravica da ove godine načinimo KORAK DO (SAJAMSKOG) VEKA, obavezuju, ali i obećavaju, posebnu, 2023. godinu za Novosadski sajam.

Iz zbirke poljoprivrednih mašina i Izložba kukuruza

Osnivanje Poljoprivrednog muzeja

Izložba kukuruza

Poljoprivredna mehanizacija

Pokretačka industrija XX veka

90. međunarodni poljoprivredni sajam